Wie zijn wij
     
  wie zijn wij   
 

'Er bestaat geen medicijn tegen oud en eenzaam zijn'. Een zin uit het lied Cirkels van Herman van Veen. In deze eenvoudige zin zit eigenlijk alles opgesloten waartoe onze stichting BoodschappenPlusBus in 2011 is opgericht. Het voorkomen van eenzaamheid met name onder senioren.

Jan PuperBij de start van onze stichting zijn een aantal personen zeer belangrijk geweest: Raja Fick - Moussaoui, wethouder, Esther Bouten en Albert Dahmen van onze gemeente en Henk Buitelaar, secretaris van de Seniorenraad en onze eerste penningmeester. Raja, ik mag haar bij haar voornaam noemen, sprak mij begin 2011 aan en stelde voor dat ik in gesprek moest gaan met Esther Bouten m.b.t. het project BoodschappenPlusBus, een initiatief van het Nationaal Ouderen Fonds. Zou dat project ook iets voor Roermond zijn. Er volgden een paar gesprekken met Esther, Albert, Henk en mij waarbij wij vaststelden dat het zeker ook een project voor onze gemeente Roermond was. Er werd direct aangepakt. Een belangrijk besluit daarbij was dat wij een zelfstandige stichting wilden oprichten. Wij zochten contact met Wel.Kom en Carl Nollen werd voor ons project beschikbaar gesteld om met ons de start te maken. Er kwam een comité van aanbeveling van personen die eigenlijk het gehele pallet van onze samenleving vertegenwoordigden. Je kunt wel iets willen, maar er was ook geld nodig. De Seniorenraad bood ons huisvesting voor het secretariaat en de Rabobank deed een financiële bijdrage. Daarbij hoefden wij voor onze bus het eerste jaar geen vergoeding te betalen aan het Nationaal Ouderen Fonds.

In het kort is voorgaande eigenlijk ons geboortekaartje.

Vorig jaar zijn de stoelen in onze bus ruim 1400 keer bezet geweest. Wij rijden ook het huiskamer project van de Seniorenraad, voor het project Samen Eten en voor de stichting TOF. Als wij dat bij elkaar optellen dan hebben wij ruim 1500 keer iets betekent en is er zeker 1500 keer iets gedaan in de strijd tegen eenzaamheid.

Met wie doen wij dat
Met allemaal vrijwilligers. Op het kantoor waar de ritten gepland worden en waar men de ritten kan reserveren, met onze chauffeurs en begeleiders, met mijn collega bestuursleden. Allemaal volstrekt vrijwilliger en waar wij ons gelukkig mee prijzen. Sommige vrijwilligers zijn dat al vanaf het eerste uur.

Hoe doen wij dat
Met name financieel is het een grote opgave. De begroting bedraagt bijna € 25000. Van dit bedrag moet ruim € 13000 ieder jaar weer bij elkaar gebracht worden door sponsoring en bijdragen. Een grote opgave die ons de laatste twee jaar niet is gelukt. Dat wij toch nog kunnen doorgaan is te danken aan de gemeente Roermond die een garantiesubsidie verstrekt. Daar kunnen wij de tekorten mee dekken. Wij hebben daar tot nu twee keer gebruik van moeten maken voor een bedrag van telkens ongeveer € 2300.
Op vele manieren proberen wij onze stichting onder de aandacht te brengen. Deze website maakt daar deel vanuit. De behoefte aan de BoodschappenPlusBus was er, is er en zal alleen maar groter worden. Wij hebben de gemeente ook onze diensten aangeboden nu er in het openbaar vervoer een aantal lijnen vervallen. Dus niet alleen eenzaamheid voorkomen maar ook mobiliteit faciliteiten bieden. In 2017 moet onze bus vervangen worden. Het Nationaal Ouderen Fonds heeft ons kenbaar gemaakt dat er teenminste
€ 25.000,- eigen middelen moeten worden ingebracht om bij het fonds een nieuwe bus te kunnen leasen.

Er bestaat geen medicijn tegen oud en eenzaam zijn of is er toch iets wat met name tegen eenzaamheid helpt en beter nog, dat eenzaamheid voorkomen wordt. Ja, de BoodschappenPlusBus.

U ziet uitdagingen genoeg om ons maximaal te blijven inzetten. Wij rekenen daarbij op uw sympathie, misschien wilt u die sympathie zelfs omzetten in een financiële bijdrage. Onze cliënten, de senioren van onze gemeente waarderen dat. De glimlach die wij vaak zien op het gezicht als wij ze van huis ophalen en een fijne dag of middag bezorgen, is dan onze beloning.

Jan Puper, oud-voorzitter.

 
   
  © plusbusroermond.nl - Alle rechten voorbehouden