“Energie op Reis”, een verrassingsrit met thema vandaag, dat is natuurlijk weer eens wat anders en dus stapten we
met een lichte spanning in de bus. Onze chauffeur had aangekondigd dat hij ons vandaag zou verrassen met een uitstapje rond het thema “energie, vroeger en nu”! Waar we precies naartoe gingen, bleef een mysterie.
De rit begon bij de watermolen van het voormalige ECI complex. “In vroeger tijden lagen in dit stuk van de Roer meerdere molens en was dit een van de belangrijkste energiebronnen”, vertelde de chauffeur enthousiast. “Nog altijd wekt zo’n molen stroom op. Deze gemoderniseerde turbine levert nu stroom voor zo’n 700 huishoudens”.
Daarna reden we naar de een bouwplaats in Maasbracht Beek oftewel Brachterbeek waar een groot schakelstation gebouwd wordt als dringende uitbreiding van het hoogspanningsnet. Een stuk verder zijn we gestopt bij de Clauscentrale, ons allemaal bekend natuurlijk. De omvang en technologie maakten indruk. “Dit is een van de grootste elektriciteitscentrales van Nederland”, legde de chauffeur weer uit. “Momenteel staat deze alleen aan als er door geen zon of te weinig wind een tekort aan stroom is”.
In St Joost bij het Groensebos keken we vervolgens uit over een zonnepark, waar glanzende panelen zich uitstrekten tot aan de horizon. De zon brak net door de wolken, alsof ze onze leerzame tocht wilde bekronen met wat extra energie.
Voordat we naar het centrum van Stevensweert reden, keken we nog even naar de de Hompesche molen. Deze molen is gebouwd in opdracht van de Graaf van Hompesch die het gebruikte als banmolen. Alle boeren in zijn gebied moesten hier verplicht hun graan laten malen.
Toen volgde de koffiestop.
Na zoveel nieuwe indrukken begon onze energie wat te dalen, dus tijd voor een pauze! De chauffeur had een sfeervol café uitgekozen, waar we onder het genot van verse koffie en Limburgse vlaai even konden ontspannen en napraten over wat we al gezien hadden.
En met hernieuwde energie stapten we weer in de bus. Via allerlei smalle wegen in het buitengebied kwamen we nog langs diverse molens, al dan niet in gebruik, maar wel in ere hersteld. Het contrast werd nog groter toen we even later een veld vol windturbines zagen. Hun enorme wieken draaiden statig in de wind. “Wind is de toekomst”, zei de chauffeur glimlachend. Via Heibloem reden we langs een kilometerslang lint van moderne windmolens en kwamen uit in Neer. Daarna stopten we nog even bij de Elisabeth molen in Haelen. Een oude watermolen die ook een bescheiden hoeveelheid stroom aan het net levert.
Bij Buggenum legde de chauffeur uit wat de plannen zijn voor het terrein waar vroeger de PLEM centrale gestaan heeft. Hier zal mogelijk een fabriek komen die uit restafval, de grondstof maakt voor een waterstoffabriek op het terrein van Chemelot. Daarmee kan dan ook weer energie opgewekt worden.
Met een hoofd vol nieuwe inzichten en bewondering voor de diversiteit van energie in Nederland, stapten we aan het eind van de dag weer uit de bus. Een verrassende en inspirerende reis, dankzij onze chauffeur, die met zijn uitleg wist hoe je energie echt tot leven brengt! Met dank aan de gezellige begeleiding van They en Coby.